RODILA MAJKA TIM


                                                          Fotografija skinuta sa interneta


Majka hrabrost, baš tako se s punim pravom može nazvati ova mlada žena iz Kraljeva. Maja Kovačević sa svojih trideset šest godina, majka je jedanaestoro dece. Mnogima će se ovo učiniti nemoguće, šala, da neko u današnje vreme, kada svi negde jure, i često ne stižu, smogne hrabrosti da rodi, ni manje ni više, već ceo jedan fudbalski tim.

Danas se mladi sve teže odlučuju i na brak, a o mnogočlanoj porodici, skoro da niko ni ne razmišlja. Ova mlada lepa i svestrana žena, očigledno ne misli tako. Jednom sam je slušala u emisiji "Tako stoje stvari", rekla je uz osmeh, da njena deca, možda nemaju skupe igračke, ali se igraju jedni sa drugima. To je danas gotovo zaboravljeno. Deca se igraju mobilnim telefonima, i sve češće individualnim igrama. Zaboravili su da dele ono što imaju, nervozni su ako im drugo dete uzme igračku, makar i na kratko, ljubomorni, od malih nogu, čak i na braću i sestre. Sve češće se srećemo sa braćom i sestrama, koji ne govore, zbog nekakvih sitnih deoba. Kovačevići nemaju taj problem, kaže njihova majka Maja.

Imala sam zadovoljstvo, da ovu mladu ženu upoznam prošle godine na Sajmu knjiga u Beogradu. Predstavljala je svoje "Kraljevske novine", čija je urednica, već nekoliko godina. Maja je veliki pobornik povratka Monarhije, i osnivačica udruženja "Persida Karađorđević". U više navrata je bila primljena, kao počasna gošća, kod kraljevskog para Karađorđević, koji je donacijama podržavaju u njenom radu.

Ono što me je posebno privuklo kod ove mlade žene, je njena vedrina i smirenost. Nemam nameru nikome da prigovaram, zbog odluke da ima jedno ili dvoje dece, i sama sam jedna od tih roditelja, ali se najiskrenije divim volji i hrabrosti, koju Maja poseduje. Ipak trebali bi mladi ljudi da manje razmišljaju o tome, "šta bi bilo, kad bi bilo", da iznalaze razloge, zašto još nisu, ili uopšte ne žele osnovati porodicu. Nije sve u "savršenom" životu, koji podrazumeva stan, kola i dobar posao. Neke stvari se jednostavno dese i poslože, ako im dozvolimo. Nije avantura stupiti u brak, a nemati ništa. Sve dođe i prođe, samo kad verujemo. Kada imamo veru, onda se kosmos okreće u našem ritmu, i stvari počinju da dobijaju oblik, kakav želimo. Za sve ima vremena, ali ako pustimo da vreme prolazi bez smisla i cilja, onda se to isto vreme okreće protiv nas.

Maja i njen suprug su stvorili svoje malo kraljevstvo, i sasvim sigurno su jako bogati, jer gde je sreće i zdravlja, sve ostalo dođe samo po sebi. Dovoljno je kaže Maja, da pogleda svoj tim, da joj se svako od njih nasmeje, na čelu sa najmlađim jedanaestim Voždom, kako ga u šali zove ( ime mu je Đorđe ), pa da sve brige odu, kao da nisu ni postojale.

Za svoj predani rad u novinarstvu i "Kraljevskim novinama", Maja je nedavno nagrađena. Žiri u Štajerskoj joj jednoglasno dodelio nagradu "Zlatno pero Štajrske", koja će joj biti uručena 07. oktobra.

Poželeh ovoj mladoj ženi dobar vetar u životu, neka nju i njen tim, oduva na pravi put, jer ova majka hrabrost, to svakako zaslužuje.





Коментари

Популарни постови