RAZLIČITOST NAS SPAJA


Fotigrafisano na događaju



Sinoć u biblioteci Sveti Sava, u Zemunu, mnogobrojnoj publici, predstavljena je "različitost", i kako se ona savršeno uklapa u život, jer bez nje ne bi bilo sjaja u životu.

Ruža je lep cvet, ali još je lepši buket napravljen od poljskog, raznobojnog, različitog cveća. Lepota života je upravo vezana za različitost, jer kada bismo svi bili isti, život bi bio dosadan, predvidljiv, ovako je lep, baš zato, što nam stalno nudi nova iskušenja, nove mogućnosti, da ga sagledamo sa svih strana i razumemo.

Dvoje divnih pisaca, odlučilo je da promociju svoje dve "različite" knjige, spoji, objedini, i servira radoznalim čulima publike, koja je sinoć bila uz njih da im pruži podršku, i pokaže baš tu "različitost"
Mirjana Novokmet, čiji roman nosi, baš prikladan naslov, "Znak različitosti" i Goran Suručić Legenda, sa zbirkom poezije, koja se takođe uklopila, u sve što su ovo dvoje divnih pisaca hteli da nam poruče. Šta može bolje da se uklopi u svaki deo nas, nego ljubav, od koje sve počinje, i bez koje zaista ne bi bilo života, a to nam pesnik poručuje svojim divnim pesmama, iz čijeg svakog slova govori ljubav, pa je naslov kojim je krstio svoju zbirku, i više nego prikladan. "Jedna ruža", objedinila je među svoje latice, ne samo ljubav prema ženi, već prema svetu, i svima koji nas okružuju. Ipak jedna žena jeste motiv svih tih ljubavi, žena, koja nas nosi i donosi na svet, i koja je u svima nama pretočena u ljubav, a to je "draga majka", kako je pesnik naziva u svom pisanju o lubavi. Odabrali su Mirjana i Goran pravi način, da predstave svoja dela, jer sebe nisu morali da predstavljaju, jer o njima već mnogo znamo. Odabrali su da spoje poeziju i prozu, da nam kroz taj način pokažu, koliko je "različitost" lepa.

Mirjana Novokmet, koja je i sama pesnikinja, ovaj put se odlučila da nam lepotom proznog pisanja, u čemu se pokazala izuzetno veštom, ništa manje, nego u pisanju stihova i slikanja na platnu, ispriča priču o devojčici Zvezdani. Zvezdana je rođena sa belegom na licu, ružičastom mrljom, koju svako vidi na svoj način. Dobronamerni je vide u obliku ružinih, nežnih latica, a oni manje dobronamerni, je gledaju samo kao ružnu mrlju, na njenom licu. Divno je tu prikazano, na koji način Zvezdana razmišlja i bori se da prikrije svoju "različitost", kroz njen odnos sa kućnim ljubimcem, mačkom Ramzesom. U tim njihovim razgovorima, gde je devojčica ubeđena da mačak priča, jedino sa njom, vidi se koliko je ona usamljena, i koliko ne razume svet oko sebe, gde niko, pogotovo ona odrasla populacija, nije iskren. Naročito se meni kao čitaocu dopao način, da nas autorka uvede u "pravljenje"lika Zvezdane, kroz pisma pisca, samoj Zvezdani, gde pokušava da objasni i njoj samoj, a i nama koji čitamo, zašto je priču vodila baš tim tokom, i zašto je odabrala da se knjiga zove intrigantno, baš "Znak različitosti."

Oni koji još nisu pročitali ni Goranovu zbirku pesama "Jedna ruža", ni Mirjanin roman "Znak različitosti", posle sinoćne promocije, svakako će to uraditi. Sve vreme su nam držali pažnju, dok su govorili, sve vreme nas je milovao miris ruža, koje smo dobili na ulasku u biblioteku. Sve je bilo još otmenije, jer nas je svojom muzikom, divnim ruskim baladama, pomilovao umetnik Milutin Obradović.
Hvala umetnicima, što su svojom "različitom" umetnošću ugrejali našu dušu, vratili nam veru u ljubav, jedne hladne decembarske zime. Nije bilo na salašu, ali nije bitno gde se nešto dogodi, bitno je koliko ispunjeni odemo, ma gde da smo bili.

"LJUBAV, LJUBAV - ORILO SE HANGAROM. DVA PROTIVNIČKA TABORA, POČEŠE DA SE GRLE I LJUBE MEĐUSOBNO. MNOŠTVO ŠARENIH BALONA, POLETELO JE U VIS..."

"OTVORI SRCE ŽENO LEPA,
DOZVOLI DA TI BOEM TEPA,
PESMA SE POLAKO SKLEPA,
ZBOG TOGA NE BUDI SLEPA!"

Na ovaj način ću završiti prikaz događaja, i mislim da ćete svi shvatiti, koliko je "različitost" lepa, i koliko se uklapa, baš tamo gde najmanje očekujemo. Ono što svakako povezuje dva autora, je LJUBAV!

Коментари

Популарни постови